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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
19/03/2024 |
Actualizado : |
19/03/2024 |
Tipo de producción científica : |
Ediciones Especiales |
Autor : |
TORRES, L.; AGUERRE, V.; RUGGIA, A.; SCARLATO, S.; DOGLIOTTI, S. |
Afiliación : |
LUISINA TORRES, 3Extensionistas del proyecto Ganadería y Clima; MARIA VERONICA AGUERRE ANTIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDREA PAOLA RUGGIA CHIESA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO SCARLATO GARCIA, Facultad de Agronomía (Fagro) - Universidad de la República; SANTIAGO DOGLIOTTI, Facultad de Agronomía (Fagro) - Universidad de la República. |
Título : |
Guía para el diseño de sistemas ganaderos climáticamente inteligentes. |
Fecha de publicación : |
2024 |
Fuente / Imprenta : |
Montevideo (UY): INIA, 2024. |
Serie : |
(INIA, Edición Especial). |
ISBN : |
978-9974-38-503-0; e-ISBN: 978-9974-38-502-3 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Equipo de trabajo: Colaboradores: Florencia Meijides, Isabel Barros (Extensionistas del proyecto Ganadería y Clima); Gervasio Piñeiro, Pablo Soca, Ignacio Paparamborda, Cecilia Márquez (Facultad de Agronomía (Fagro) - Universidad de la República). Editores: Verónica Aguerre, Andrea Ruggia, Joaquín Lapetina (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria -INIA). -- Esta publicación es producto del Proyecto "Producción ganadera climáticamente inteligente y restauración del suelo en pastizales uruguayos", conocido como Ganadería y Clima. - Agradecimiento y reconocimiento: la guía es fruto del trabajo colaborativo entre las familias productoras, las y los extensionistas y los equipos técnicos de las diferentes instituciones participantes. -- Instituciones participantes: Ministerio de Ganadería, Agricultura y Pesca (MGAP), Ministerio de Ambiente (MA), Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO), Global Environment Facility - Fondo para el Medio Ambiente Mundial (GEF), Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Faculta de Agronomía, Universidad de la República (FAGRO-UdelaR). -- Material editado por la Unidad de Comunicación y Transferencia de Tecnología del INIA. |
Contenido : |
Esta publicación se basa en la experiencia generada en el proyecto "Producción ganadera climáticamente inteligente y restauración del suelo en pastizales uruguayos", conocido como "Ganadería y Clima". Ganadería y Clima fue implementado con financiamiento del Fondo para el Medio Ambiente Mundial (GEF), desde marzo del 2019 a junio de 2023. Su objetivo fue promover el aumento sostenible de la productividad y el ingreso neto en los sistemas ganaderos familiares y medianos, y contribuir a mitigar el cambio climático, restaurar tierras degradadas y mejorar la resiliencia en los sistemas a través de un proceso de co-innovación. --------
CONTENIDO: INTRODUCCIÓN. -- 1. ANTECEDENTES. -- 1.1. Ganadería climáticamente inteligente. -- 1.2. Base técnica para el diseño de sistemas ganaderos climáticamente inteligentes. -- 1.3. Metodología de trabajo: co-innovación. -- 2. BASES BIOLÓGICAS DE LA INTENSIFICACIÓN ECOLÓGICA. -- 2.1. Introducción. --
2.2. Razones que explican la ineficiencia en los sistemas ganaderos. -- 2.3. Elementos centrales de la ganadería pastoril. -- 3. TECNOLOGÍAS PARA SISTEMAS GANADEROS CLIMÁTICAMENTE INTELIGENTES. -- 3.1. Introducción. -- 3.2. Tecnologías de carácter estratégico. -- 3.3. Tecnologías de apoyo a la toma de decisiones. --
3.4. Tecnologías de carácter táctico. -- 4. HISTORIAS DE CO-INNOVACIÓN. -- 4.1. Introducción. -- 4.2. Caracterización climática. -- 4.3. Historia de co-innovación 1. --
4.4. Historia de co-innovación 2. -- 4.5. Historia de co-innovación 3. -- 5, MATERIAL CITADO, CONSULTADO Y DE PROFUNDIZACIÓN. -- Bibliografía citada. -- Bibliografía consultada. -- Material de profundización. MenosEsta publicación se basa en la experiencia generada en el proyecto "Producción ganadera climáticamente inteligente y restauración del suelo en pastizales uruguayos", conocido como "Ganadería y Clima". Ganadería y Clima fue implementado con financiamiento del Fondo para el Medio Ambiente Mundial (GEF), desde marzo del 2019 a junio de 2023. Su objetivo fue promover el aumento sostenible de la productividad y el ingreso neto en los sistemas ganaderos familiares y medianos, y contribuir a mitigar el cambio climático, restaurar tierras degradadas y mejorar la resiliencia en los sistemas a través de un proceso de co-innovación. --------
CONTENIDO: INTRODUCCIÓN. -- 1. ANTECEDENTES. -- 1.1. Ganadería climáticamente inteligente. -- 1.2. Base técnica para el diseño de sistemas ganaderos climáticamente inteligentes. -- 1.3. Metodología de trabajo: co-innovación. -- 2. BASES BIOLÓGICAS DE LA INTENSIFICACIÓN ECOLÓGICA. -- 2.1. Introducción. --
2.2. Razones que explican la ineficiencia en los sistemas ganaderos. -- 2.3. Elementos centrales de la ganadería pastoril. -- 3. TECNOLOGÍAS PARA SISTEMAS GANADEROS CLIMÁTICAMENTE INTELIGENTES. -- 3.1. Introducción. -- 3.2. Tecnologías de carácter estratégico. -- 3.3. Tecnologías de apoyo a la toma de decisiones. --
3.4. Tecnologías de carácter táctico. -- 4. HISTORIAS DE CO-INNOVACIÓN. -- 4.1. Introducción. -- 4.2. Caracterización climática. -- 4.3. Historia de co-innovación 1. --
4.4. Historia de co-innovación 2. -- 4.5. Historia de co-innova... Presentar Todo |
Palabras claves : |
CO-INNOVACIÓN. |
Thesagro : |
GANADERIA. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17521/1/Manual-ganaderia-2024.pdf
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Marc : |
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
01/10/2014 |
Actualizado : |
09/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
A - 1 |
Autor : |
ALQUEZAR, B.; RODRIGO, M.J.; LADO, J.; ZACARÍAS, L. |
Afiliación : |
JOANNA LADO LINDNER, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
A comparative physiological and transcriptional study of carotenoid biosynthesis in white and red grapefruit (Citrus paradisi Macf.). |
Fecha de publicación : |
2013 |
Fuente / Imprenta : |
Tree Genetics & Genomes, 2013, v.9, no.5, p.1257-1269. |
ISSN : |
1614-2942 |
DOI : |
10.1007/s11295-013-0635-7 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received: 30 January 2013 / Revised: 26 March 2013 / Accepted: 15 April 2013 / Published online: 15 May 2013. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Accumulation of lycopene in citrus fruits is an unusual feature restricted to selected mutants. Grapefruit (Citrus paradisi Macf.) is the Citrus specie with greater number of red-fleshed mutants, but the molecular bases of this alteration are not fully understood. To gain knowledge into the mechanisms implicated in this alteration, we conducted a comparative analysis of carotenoid profile and of the expression of genes related to carotenoid biosynthesis and catabolism in flavedo and pulp of two grapefruit cultivars with marked differences in colouration: the white Marsh and the red Star Ruby. Mature green fruit of Marsh accumulated chloroplastic carotenoids, while mature tissues lacked carotenoids. However, accumulation of downstream products such as abscisic acid (ABA) and expression of its biosynthetic genes, 9-cis-epoxycarotenoid dioxygenase (NCED1 and NCED2), increased after the onset of colouration. In contrast, red grapefruit accumulated lycopene, phytoene and phytofluene, while ABA content and NCED gene expression were lower than in Marsh, suggesting a blockage in the carotenoid biosynthetic pathway. Expression analysis of three genes of the isoprenoid pathway and nine of the carotenoid biosynthetic pathway revealed virtually no differences in flavedo and pulp between both genotypes, except for the chromoplast-specific lycopene cyclase 2 (β-LCY2) which was lower in the pulp of the red grapefruit. The proportion in the expression of the allele with high (β-LCY2a) and low (β-LCY2b) activity was also similar in the pulp of both genotypes. Therefore, results suggest that reduced expression of β-LCY2 appears to be responsible of lycopene accumulation in the red Star Ruby grapefruit.
© 2013 Springer-Verlag Berlin Heidelberg. MenosABSTRACT.
Accumulation of lycopene in citrus fruits is an unusual feature restricted to selected mutants. Grapefruit (Citrus paradisi Macf.) is the Citrus specie with greater number of red-fleshed mutants, but the molecular bases of this alteration are not fully understood. To gain knowledge into the mechanisms implicated in this alteration, we conducted a comparative analysis of carotenoid profile and of the expression of genes related to carotenoid biosynthesis and catabolism in flavedo and pulp of two grapefruit cultivars with marked differences in colouration: the white Marsh and the red Star Ruby. Mature green fruit of Marsh accumulated chloroplastic carotenoids, while mature tissues lacked carotenoids. However, accumulation of downstream products such as abscisic acid (ABA) and expression of its biosynthetic genes, 9-cis-epoxycarotenoid dioxygenase (NCED1 and NCED2), increased after the onset of colouration. In contrast, red grapefruit accumulated lycopene, phytoene and phytofluene, while ABA content and NCED gene expression were lower than in Marsh, suggesting a blockage in the carotenoid biosynthetic pathway. Expression analysis of three genes of the isoprenoid pathway and nine of the carotenoid biosynthetic pathway revealed virtually no differences in flavedo and pulp between both genotypes, except for the chromoplast-specific lycopene cyclase 2 (β-LCY2) which was lower in the pulp of the red grapefruit. The proportion in the expression of the allele with high... Presentar Todo |
Palabras claves : |
ABA; CAROTENOIDS; GENE EXPRESSION; GRAPEFRUIT; LYCOPENE. |
Thesagro : |
CAROTENO; CITRUS. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 02702naa a2200277 a 4500 001 1050762 005 2019-10-09 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1614-2942 024 7 $a10.1007/s11295-013-0635-7$2DOI 100 1 $aALQUEZAR, B. 245 $aA comparative physiological and transcriptional study of carotenoid biosynthesis in white and red grapefruit (Citrus paradisi Macf.).$h[electronic resource] 260 $c2013 500 $aArticle history: Received: 30 January 2013 / Revised: 26 March 2013 / Accepted: 15 April 2013 / Published online: 15 May 2013. 520 $aABSTRACT. Accumulation of lycopene in citrus fruits is an unusual feature restricted to selected mutants. Grapefruit (Citrus paradisi Macf.) is the Citrus specie with greater number of red-fleshed mutants, but the molecular bases of this alteration are not fully understood. To gain knowledge into the mechanisms implicated in this alteration, we conducted a comparative analysis of carotenoid profile and of the expression of genes related to carotenoid biosynthesis and catabolism in flavedo and pulp of two grapefruit cultivars with marked differences in colouration: the white Marsh and the red Star Ruby. Mature green fruit of Marsh accumulated chloroplastic carotenoids, while mature tissues lacked carotenoids. However, accumulation of downstream products such as abscisic acid (ABA) and expression of its biosynthetic genes, 9-cis-epoxycarotenoid dioxygenase (NCED1 and NCED2), increased after the onset of colouration. In contrast, red grapefruit accumulated lycopene, phytoene and phytofluene, while ABA content and NCED gene expression were lower than in Marsh, suggesting a blockage in the carotenoid biosynthetic pathway. Expression analysis of three genes of the isoprenoid pathway and nine of the carotenoid biosynthetic pathway revealed virtually no differences in flavedo and pulp between both genotypes, except for the chromoplast-specific lycopene cyclase 2 (β-LCY2) which was lower in the pulp of the red grapefruit. The proportion in the expression of the allele with high (β-LCY2a) and low (β-LCY2b) activity was also similar in the pulp of both genotypes. Therefore, results suggest that reduced expression of β-LCY2 appears to be responsible of lycopene accumulation in the red Star Ruby grapefruit. © 2013 Springer-Verlag Berlin Heidelberg. 650 $aCAROTENO 650 $aCITRUS 653 $aABA 653 $aCAROTENOIDS 653 $aGENE EXPRESSION 653 $aGRAPEFRUIT 653 $aLYCOPENE 700 1 $aRODRIGO, M.J. 700 1 $aLADO, J. 700 1 $aZACARÍAS, L. 773 $tTree Genetics & Genomes, 2013$gv.9, no.5, p.1257-1269.
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